14 nap a nyugodt ’17 végéért

Azon gondolkoztam, hogyan is kerülhetném el igazán, hogy abból a harcból, amit Én és a Démonaim vívunk, ők kerüljek ki győztesen. Ezek a démonok most legfőképpen az aggodalmaimat, a megfelelési kényszereimet, és a jól ismert halogatást és rendszertelenséget jelentik.

Elég stresszesek mostanában a mindennapjaim. A munkában számtalan dologban kell helytállnom, amit ugyan nem bánok, hiszen nagy öröm egy-egy feladat megoldása , de azért elég fárasztó is. A háztartáshoz kapcsolódó feladatokat szinte már szükségtelen is felsorolnom, és hát itt van a blog, meg a magánélet, amiben a saját elvárásaimnak kell megfelelnem.  Sokkal több dolgot szeretnék megtenni, mint amit ügyesen el tudok helyezni az időrendembe. Zsong a fejem, egyetlen másodpercre sem áll le – kivéve ha leülünk egy kicsit filmet nézni, mert mások történetei – akár kitaláltak, akár valóságosak – ugyan úgy le tudnak kötni, mint a sajátjaim. Szerencsére, mert amúgy lehet az agyamra mennék.

Egy szó mint száz, nagyon vágyom arra, hogy amikor eljön az év vége, az elmém és a lelkem is meg tudjon kicsit nyugodni, ki tudjon kapcsolni, mert nagyon szeretnék sok-sok habos energiával nekiindulni a jövőévnek. Annak a jövőévnek, amiről valahol mélyen azt érzem, hogy nagyon jó lesz. De nem akkor, ha nem teszem oda magam. Nem akkor, ha nem pihenek kicsit. És nem akkor, ha nem csitítom el a zsongást a fejemben.

Szóval így kicsit több mint 2 héttel az ünnepek előtt, azt gondolom éppen ideje valami jó kis stratégiát felépíteni, hogy az év vége szépen előkészítse az új évet.  Innen jött a 14 nap a nyugodt ’17 végéért “kihívásom” ötlete.

Azért idézőjeles ez a kihívás, mert a legtöbb blogos kihívással szemben, most nem foglak titeket arra buzdítani, hogy csatlakozzatok, és használjátok a #14napanyugodt17vegeert hashtaget, stb. Persze, most, hogy ezt leírtam a blogger énem ugyancsak mocorog, hogy “de ezt azért használni kellene”. Nem is tiltom meg neki, elvégre épp a felesleges frusztrációkat akarom elkerülni, azonban elsősorban mégiscsak belső, nem feltétlenül posztolható dolgokra lesz szükség. Ha meg mégis úgy alakul… nekem tetszik ez a #14napanyugodt17vegeert :)

Szóval ez nem egy nagyszabású kihívás, annak ott volt a #novemberikoffein, ami szerintem nagyon jól sikerült. Több mint 180-an voltunk a csoportban, és én büszke is vagyok erre! Nagyon élveztem, feldobta a novemberemet! Remélem a résztvevőkét is.

Most viszont sokkal inkább szeretném, ha ez még inkább  befele szólna, mert erre van szükségem. Persze az, hogy nincs bemutatandó “produktum” nap mint nap, könnyebbé teszi az elsumákolást. Éppen ezért írom le itt. Mert amit leírok, annak súlya van számomra.  Illetve azért is, mert talán akad olyan, akinek szintén erre van szüksége, és hátha segíthetek… És az “együtt küzdés” mégiscsak ad egy kis pluszt.

Számomra ma (a posztolás napján) van az első napja a kihívásnak, így azt is figyelembe vettem, hogy mikorra esik a hétvége, vagy egy-egy határidőm. Éppen ezért fontosnak tartom elmondani, hogy bőven igényel némi személyre szabást, ha Te is belevágsz, főleg, mivel igyekszem azt is figyelembe venni, hogy nekem mik az erősségeim és a gyengeségeim, amelyek közel sem biztos (sőt!), hogy rád is igazak. De jó hír, hogy szerintem könnyen összevonhatóak, kihagyhatóak és átszabhatóak a napok, s az első napi “Listázz!”-ba pont bele is fér, hogy ezzel is törődj.

Nos ennek fényében, így is túl soká húzva az időt, nézzük a 14 napos stratégiámat:

1. nap (12.06.) – Listázz! – Írj három listát, a következő témákban: Hála, Vágyak, Teendők

Alapvetően elég hadilábon állok a listákkal, bár az eddigi évekhez képest ebben az évben rengeteget fejlődtem. Mivel azonban tudom, hogy ahhoz, hogy rendszerezettebb legyek kicsit ennél több kell, ezért erre is koncentrálok ezekben a napokban. A három lista lényege, hogy átfogó képet kapjak erről a három területről. Megvizsgálom, hogy mi az amiért mostanában, és az elkövetkezőkben Hálás lehetek.  Mert ha ezt látom, jobban átlátom, hogy mik azok, amikre valóban Vágyom, és természetesen, hogy mit Tehetek meg a vágyaimért. Ide, a teendők közé,  kerülnek azok a dolgok is, amiket akár akarom, akár nem, meg kell tennem lehetőleg ebben a 14 napban, mert ha nem, nem fogom tudni békében eltölteni az év végét.

A teendő listáknál az egyik legnagyobb hiba, amit el szoktam követni, hogy túlságosan általános vagyok (pl. a ház kitakarítása) és nem bontom le kisebb feladatokra (pl. a konyha felmosása), így alig-alig segítség nekem, hogy írtam bármit is. Éppen ezért, most egy egész A4-es lapot fogok tele írni, minél apróbb teendőkre lebontva a nagyobb feladatokat.  Zizegek, így bizonyára tele lesz a papír.

2. nap (12.07.) – Szelektálj és rangsorolj – Szabadulj meg néhány felesleges dologtól.

Egyrészt természetesen a környezetemben lévő felesleges holmikból is érdemes lesz szelektálni, de nem szeretnék ezzel túl sok időt tölteni. Megelégszem azzal, ha azokon a területeken ahol a legtöbb időt töltöm, egy gyors szemle után, az egyértelműen fölösleges dolgokat kidobom. Mert egy tényleges szelektálás akár több napot is igénybe vehet, arra viszont nincs most időm.

Másrészt akármennyire is bízom abban, hogy nem lesz olyan teendő amit felírok előző nap, és mégsem szükségszerű, feltételezem, hogy azért érdemes lesz felülvizsgálni a teendő-listámat, és kicsit alakítani rajta azt illetően, hogy mi mennyi időt vesz igénybe, mikor tudom megcsinálni, mennyire fontos, és egyáltalán tényleg kell-e. Így a némi szeméttől való megszabadulás mellett bizonyára néhány teendőnek is búcsút kell intéznem, hogy a többire majd annál jobban tudjak koncentrálni. Nekem, aki mindig mindent akar, és lehetőleg azonnal, ez komoly kihívás lesz.

3. nap (12.08.) – Megvalósítás és frissítés

Nem áll szándékomban tétlenül tölteni a második napot sem, ami a teendőimet illeti, de a harmadik napon egyetlen célom lesz: minél több tétel kipipálásának elősegítése. Mivel sajnos eléggé halogató típus vagyok, nem gondolom, hogy ne lenne a listán olyasmi, amit ne tudnék máris megcsinálni, így az aznapi tervem legalább 8 pipa kiosztása.

A nap végén pedig leülök egy forró teával, és felülvizsgálom illetve frissítem a listáimat. Mind a hármat.

4. nap – (12.09.) – Hála és Élet – Ma jó napom lesz!

Sokszor esek abba a hibába, bármi felé is tartok, hogy arra figyelek, hogy majd mi lesz, azt várom, hogy akkor majd de jó lesz, és emiatt elfelejtem, hogy a jelen is itt van. Éppen ezért, a nagy év végi békére készülve, nagyon szeretném ha a negyedik nap egy örömteli nap lenne, amelynek minden pillanatát élvezem, és minél kevesebbet aggodalmaskodok azon, hogy mi van, illetve mi lesz.

Mint írtam, személyes ez a “nap-tár”, és tudom, hogy ezen a napon fogjuk a barátokkal megünnepelni István születésnapját, így nem véletlen, hogy nem ekkorra tervezem 23 teendő megvalósítását. De nem véletlen az sem, hogy fontos lesz, hogy ezen a napon ne hagyjam, hogy azon aggódjak, hogy mindenki jól érzi-e magát, minden jól alakul-e. (Nah, ezt már tudom, hogy vissza fogom hallani, de immár itt marad :) )

Azt gondolom, hogy még ha nem is esik hasonló különleges nap a tieitek közé, akkor is – sőt, akkor még inkább – érdemes direkt “Ma jó napom lesz!” napokat tartani, amikor sok olyan dologgal foglalkozunk, ami a szívünknek kedves és lehetőleg olyasmikkel kevésbé, ami nem az.

5. nap – (12.10.) – Előkészület és Béke

Egyértelműen nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy az év végének szoros része a Karácsony. Persze ez egy külön stressz forrás lehet, pedig talán leginkább ez az ünnep nem kellene az legyen. Advent második vasárnapján különös figyelmet kívánok szentelni annak, hogy egy kicsit készüljek az ünnepre. Átnézzem az ajándéklistát, kitaláljam a hiányzó ajándékokat, kicsit kidekoráljuk a házat és ha az időnkbe esetleg beleférne, akkor elmenjünk kiválasztani az idei karácsonyfánkat. De nem csak materiálisan akarok készülni. Fontos, hogy  szánják egy kis időt az elcsendesedésre, a hálaadásra és egy kis beszélgetésre is, Istennel.

6. nap – (12.11.) – Rend az irodában

A szabadság előtt mindenképpen rendet kell tenni az iratok között. Igaz ugyan, hogy még nem a következő napokon kezdődik a szabi, de azért meg kell adni a lehetőséget annak az 1-2 elbújt iratnak, hogy időben előjöjjenek. Nehogy aztán emiatt kelljen kapkodni.

7. nap – (12.12.) – Ajándékok

Bár a korábbi évekhez képest idén ebben is ügyesebbek voltunk – az ajándékok egy része már megvan –  azért akad még néhány hiányzó darab. Talán nincs idegőrlőbb, mint karácsonykor az utolsó előtti pillanatban szaladgálni az ajándékok után, ezért ezt most nagyon szeretném elkerülni. Szinte biztos vagyok benne, hogy erre egyetlen hétköznap délután nem lesz elég, azért ha elkezdem, akkor legalább már tettem a dologért valamit, s a teendőim is fogynak egyúttal.

8. nap – (12.13.)  – Megvalósítás és frissítés

Azt gondolom a teendők pipálása nélkül nem lehet előre haladni, így újabb lendülettel kívánok jó néhány pipát kiosztani, kifejezetten versengve önmagammal, s a korábbi napok teljesítményével.

Este pedig a Teendő,  és Hála listámat is frissíteni fogom egy forró tea,  és némi csendes zene társaságában.

9. nap – (12.14.) –  Esti Randi

Mivel ez egy átlagos hétköznap lesz, ezért ezen az estén Randizni fogunk otthon, mert ilyesmit mindig csak szeretnék, de ritkán sikerül. Amolyan főpróbát kívánok tartani, hogy az ünnepek alatt sikerül-e majd az egyik napot tényleg elcsenni csak magunknak, anélkül, hogy feltétlenül valami fontosat el akarnánk intézni.

Ha jelenleg nincsen párod, vagy nem ér rá, sebaj! Randizz magaddal! Szánj időt valami olyasmire, amire ritkán szoktál, de szereted.

10. nap – (12.15.) – Munka

Mivel már nagyon közel lesz a szabadság ideje, ezen a napon lehetőleg az összes munkával kapcsolatos teendőmet le kellene zárni. Amit nem lehet, arra még lesz egy kis időm, de bízom benne, hogy ez a nap (és az eddigiek) elegendőek lesznek arra, hogy végezzek, és a következő héten, már csak az utolsó simításokkal kelljen foglalkozni.

11. nap – (12.16.) – Házi munka

Akármennyire igyekszem minden nap egy kicsit pakolni, hogy ne uralkodjon el a rendetlenség a házban, be kell látnom, hogy bár szeretném, hogy ne így legyen, a hétköznapok a rendet igencsak megviselik. Éppen ezért biztos, hogy szükség lesz egy nagytakarításra, amit erre a napra tervezek. Így közvetlenül az ünnep előtt, már csak a szokásos rutintakarítással kell majd foglalkoznom.

12. nap – (12.17.) – Előkészületek és elcsendesedés

Mivel az utóbbi időben minden vasárnap reggel volt valami dolgunk – általában vagy mi aludtunk házon kívül, vagy nálunk volt valaki – ezért sajnos viszonylag régen jutottunk el templomba.  Ezt a vasárnapot ott kezdjük. Ezen felül, mézeskalács illattal szeretném betölteni a házat, illetve még egy pillantást vetni az ajándékokra és a teendő lista karácsonyra vonatkozó (de nem az ünnep előtti pillanatokra tartogatott) pontjai után is kiosztanám az utolsó pipákat.

13. nap – (12.18.) – Felülvizsgálat

Ezen a napon értékelésre kerül sor, megvizsgálom majd önmagam, és az elmúlt napokat, hogy mennyire tudtam követni a saját tanácsaimat, és mi az amikre még jobban oda kell figyelnem. Ismét előkerülnek a listáim, amelynek a teendő részén már bízom benne, hogy nem lesz sok tétel. A forrót teát se hagyom ki a buliból.

14. nap – (12.19) – Ha kell, mentsük ami menthető

Azért tartom szükségesnek ezt is ide tenni, mert sokszor szól közbe az élet. Tudom, hogy nem jó stratégia ha hagyok magamnak “kiskaput”, és lehetőséget arra, hogy “jó, most nincs kedvem, majd aznap”, de bízom benne, hogy nem erre fogom használni. Az élet hajlamos közbeszólni, és van, hogy akármennyire szeretnénk, nem jut idő a terveink megvalósítására. Remélem 19-én, már inkább csak egy végső simítást kell végeznem munkaügyben, és a zizzenés is elcsitul addigra a fejemben, de ha mégsem, akkor itt lesz egy egész napom arra, hogy minél több dolgot megtegyek az ügy érdekében.

 

Mivel terveim szerint 20-ától leszek szabadságon, ezért nekem ott kezdődik az a bizonyos év vége, amit szeretnék, ha nyugodtan telne. Bizonyára lesznek dolgok, amiket itt fogunk tudni csak elintézni, de azt gondolom, hogyha mindezekhez amiket itt fentebb leírtam tartom magam, már nem fogok mérgezett egérként rohangálni az ünnep előtti napokban, nem kell majd a porcicákat kergetnem fakanállal a kezemben, és nem kell majd a karácsonyfa alatt azon aggódnom, hogy vajon azt az Excelt jól töltöttem-e ki.

Bízom abban, hogy sikerült Nektek is adnom egy kis löketet ezzel a korán sem rövid bejegyzéssel. Nekem már ez is nagy segítség volt, s a poszt véglegesítése valahol már az első napi kihívás megkezdése is egyben.

Szívesen veszem a visszajelzéseiteket, a kommentjeiteket, a tanácsaitokat, mert azok mindig jól jönnek és jól esnek!

Hatékony és sikeres készülődést kívánok Nektek!

 

 

 

 

2 hozzászólás ehhez: “14 nap a nyugodt ’17 végéért

  1. Na, most aztán nagyon mérges vagyok🤬 egyszerűen nem értem, hogy hogyan maradtam én le az utóbbi időben a posztjaidról… Az oké, hogy történtek nálam dolgok, de nem fér a fejembe, hogy hol vannak az eddig üzembiztos módon megkapott emailek a bejegyzésekről ⚡ na, tulajdonképpen egy péntek esti Hableány maratonnál kevés jobbat tudok egyszemélyes társaságomnak elképzelni, tehát tulajdonképpen KÖSZÖNÖM 💕🎄

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Weboldal (ha van):
Írd be a képen látható szöveget a mezőbe:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .