“…meghintve egy kis bátorsággal és alázattal” – Interjú

Noemib

 

Ha valaki jobban ismer, vagy talán akkor is, ha csak jobban követi a Habfürdőt, tudhatja, hogy érdekel a szépségversenyek világa. Írtam is erről már, a Nem csak szépségről című bejegyzésemben, és egy hete egy kis személyes minisorozat végére is elértem, ami kicsit témába vág – szerencsére, mert most nem is az én nézőpontomat akarom megosztani veletek, de nehéz lenne megállni, hogy mégis azt tegyem, ha nem írtam volna már róla :). Igaz, az távolról sem az összes véleményem, de annyi minden nem fér el. :)

Amennyire külső szemlélőként meg tudom állapítani, az egyik legjobb itthoni szépségverseny a Miss International Hungary (bővebben a versenyről ITT, de gyorstalpalóban: ) Főként az tetszik benne, hogy tényleg komolyan veszik a lányok felkészítését a világversenyre – már amennyire persze mint mondtam, külső szemlélőként meg tudom állapítani ezt. A verseny Királynőinek három koronát oszt ki: a Miss International Hungary, a Face of Beauty Hungary, és a személyes kedvencem a Miss Grand International Hungary koronáit kaphatják meg egy évre az azt kiérdemlő lányok. A versenyt 3 éve követem figyelemmel, és már-már szokásommá vált, hogy a döntősök kihirdetésekor megnézem a mezőnyt, és első benyomás alapján kiválasztok 1-2 lányt, aki véleményem szerint esélyes lehet. Nem vagyok álszent, tisztában vagyok azzal, hogy ennek elég nyilvánvaló oka van. Én már életkoromból kifolyólag (vénségesenvénvagyok a 28 évemmel :D ), valamint hogy immár  három éve nem vagyok Miss, nem mérettethetem meg magam ilyen formán, ezért így keresem meg a lehetőségét, hogy valakinek mégiscsak szurkoljak. (Mindenkinek vannak furcsaságai na. :) )

Az idei mezőny feltérképezésekor Pásztor Noémi bemutatkozásának elolvasása után  arra gondoltam: Na ő koronát fog kapni!

És igazam lett, mert Ő Miss Grand International Hungary 2017, aki volt olyan kedves, és a kérésemre, hogy hadd készítsek vele interjút, nagy örömömre igent mondott…

Először azonban megmutatom a hivatalos bemutatkozó videóját is, illetve a bemutatkozó írását, ami a verseny elején készült.

“16 éves korom óta érdekel igazán a szépség világa, azon belül is legelőször a modellkedés fogott meg. Magasságom miatt (169cm) csak nagyon kevésszer tudtam kifutómodellként szerepelni, amit eleinte bántam, majd később rájöttem, hogy nem igazán nekem való és inkább a fotómodellkedés érdekel, amiben viszont egy-kettő otthon éreztem magam. Ma már sok fotózást tudhatok magam mögött, mégsem tekintettem rá többként hobbinál, viszont rengeteg élményt és sok számomra különleges képet kaptam. Amikor 2014-ben megismerkedtem a szépségversenyek világával, jöttem csak rá igazán, hogy ez a terület való nekem, és azóta, ahogy a suli mellett tudok, igyekszem elmélyülni benne. Itt érzem azt, hogy leginkább kifejezésre jut egy nő szépsége mellett a kisugárzása is. Itt lehet igazán önmaga, az emberek rá kíváncsiak és nem a viseletére, illetve a belső értékeit kötelező megmutatnia, hiszen sok kérdést kap és elvárják tőle, hogy helytállóan válaszoljon, az élet valamilyen területén legyen kiemelkedő, tehetséges. Sok ember tévesen azonosítja be a szépségversenyeket, és nem tudják mennyi munka és készülődés bújik meg egy-egy mosoly mögött. Ezért és még nagyon sok ok miatt döntöttem úgy, hogy amíg tudok, ezen az úton is végig sétálok.”  – Pásztor Noémi, Miss Grand International Hungary 2017

 

Akkor kezdjünk is bele, valahol az elején…

Hogy emlékszel vissza az első versenyedre, a Szegedi Tudomány Egyetem – Egyetem Arca versenyre?

Az első dolog, ami eszembe jut, hogy mennyire tapasztalatlan voltam. Igaz, minden szépségverseny más, nem lehet tudni, mire számíts pontosan, így készülni sem tudsz rá nagyon. A tapasztalatlanságom ellenére mégis éreztem, hogyan kell mozogni, sétálni, pózolni, mosolyogni, kommunikálni a zsűrivel stb. Minden pillanatát élveztem, azonnal otthon éreztem magam ebben a “szerepben”, mintha valami azt súgta volna, hogy “hé, hát ez megy neked!” …igaz helyezést nem értem el, “csak” különdíjas lettem, de ez nem érdekelt.

 

Meg tudnád fogalmazni, hogy miért jelentkeztél akkor?

Megint a belső hang, vagy inkább “iránytű” az, ami ebbe a világba vezetett, amikor megláttam kiplakátolva a versenyt, úgy éreztem, hogy ki kell próbálnom magam ebben is. Fotómodellként 16 éves korom óta tevékenykedem, és ez a verseny arcszépségversenyként volt meghirdetve, ami különösen tetszett.

Tehát modellkedsz is… Miben látod a különbséget egy modell és egy szépségkirálynő között?

Ez egy nagyon fontos kérdés. Mindig hangsúlyozni kell, hogy a kettő nem ugyan az, illetve aki az egyik, az nem biztos, hogy lehet a másik is. Egy modell általában nagyon magas, nagyon vékony, az arca érdekes, csontos, és minden stílusba bele helyezhető, nem fontos, hogy bájos, kedves, elbűvölő vagy szép legyen, mosolya tökéletes, fogai gyöngysorra hasonlítóak. Egy szépségkirálynőnek pedig ugyan nem kötelező a nagyon magas és nagyon vékony testalkat (centire pontosan), viszont rendelkeznie kell az előbb említett tulajdonságokkal, hiszen egy szépségkirálynő esetében az emberek rá kíváncsiak, az ő személyiségére, gondolataira, neki nem kell bemutatnia a ráadott ruhákat (ami szintén nem olyan könnyű munka), de neki tudnia kell megnyerően viselkedni és a kisugárzás elengedhetetlen fegyvere.

page1

 

 

Visszatérve a szépségversenyekre, bár a modell éned is érdekel, de nem kalandozhatok el. Miben különbözött a hozzáállásod ehhez a versenyhez az első versenyeddel összehasonlítva?

A hozzáállásom semmiben, inkább a versenyek összehasonlíthatatlanságában rejlik a kulcs. Más volt a zsűri és mást keresett akkor és ott, és más kellett nekik itt és most.

 

Szerinted mi az, ami miatt Te lettél Miss Grand Hungary 2017?

Az első pillanattól erre a címre vágytam, ezt a címet tűztem ki célomul, és ezt nem féltem hangoztatni a verseny alatt sem, viszont természetesen nem ezért nyertem meg, ám a magabiztosság, és az, hogy tudod, hogy mit akarsz, imponál az elbírálóknak, mivel határozott és céltudatos nőkkel akarnak együtt dolgozni a jövőben. A Miss Grand International fő feladataként tűzte ki a fegyver- és erőszak ellen való kampányolást, és erősen hangsúlyoztam, hogy az én szívemhez is ezek a célok állnak legközelebb. Elmondtam, hogy ha végül mégsem a Miss Grand által, de valamilyen módon akkor is arra fogok törekedni életem során, hogy egy békésebb világot hagyjak magam mögött, és ezt akár a közösségemen belüli, vagy akár két közösség közti kapcsolat javításán keresztül fogom elérni. Úgy gondolom, hogy látták rajtam, hogy komolyan szeretném és méltón tudnám viselni ezt a címet. A világversenyen a te sikered, a csapatod sikere, azt lehet mondani, az országod sikere is, akit képviselsz, ezért nem mindegy, hogy mennyire lelkesen és eltökélten mész ki szerepelni.

13938493_1812578255640221_7526718533327141355_n

Szerinted ahhoz, hogy a nemzetközi kapcsolatok, a világ működése és a háború elleni kampány ennyire érdekel téged, köze van annak, hogy Vajdasági magyar vagy?

Természetesen nagyobb belelátásom van abba, milyen kisebbségiként élni egy országban, illetve kapásból egy helyett két kultúra nevel, ami szerintem csakis hozzáadhat egy ember értékéhez, viszont ami igazán felnyitotta a szemem, az nem ez volt. Egész életemben érdekelt a pszichológia, ami inkább az emberek közötti kapcsolatokra összpontosít, illetve az ember önmagával ápolt viszonyára. A nemzetközi kapcsolatok elemző, szakértő, társadalomtudós ugyan ezt csinálja, viszont ő az egész társadalmat veszi alapul vagy a különböző társadalmak közötti kapcsolatokat tanulmányozza és számomra ez az elemzési szint a legizgalmasabb, és ezen belül fordulnak elő legsúlyosabban az előbb említett, a Miss Grand International által is legyőzni kívánt problémák. Ezzel a szakmával először az egyetemen találkoztam,és azonnal tudtam, hogy ez a hivatásom, és remélem egyszer ez lesz a munkám is.

 

Minden bizonnyal számodra sem ismeretlen a felvont szemöldök kíséretében feltett – kimondott vagy kimondatlan kérdés – Mégis mit tehet egy szépségverseny, egy szépségkirálynő a háború és a fegyverek ellen?! Erre mit tudnál mondani?

Nagyon fontos a szándék, de a szándék kevés, ha senki sem figyel rád, viszont egy okos, kedves, önbizalom-teljes, szép és jót akaró (király)nőre nehéz nem odafigyelni, nehéz őt nem csodálni, nem követni. És, hogy egy – egy világverseny győztese merre felé fordítja csodálói és követői figyelmét, nagyon fontos. Ahogyan egy énekes, színész képes millióknak eladni parfümjét, ugyan úgy tudja milliók figyelmét felhívni egy szépségkirálynő egy adott ügyre. Sokan nem tudnak róla, hogy milyen súlyos dolgok történnek a világ egyik – másik pontján, tehát sokszor már magában a figyelemfelkeltés is elég, de ettől messzebbre nyúlik egy szépségkirálynő feladatköre. A világverseny szervezői és jótékonysági szervezetek mint pl. az UNICEF összefogásán keresztül juttatnak segítséget sok rászoruló szegénynek, nélkülözőnek, és ezeknek az eseményeknek a nagykövetei nem mások, mint a szépségkirálynők, akik elmennek a segítségre szoruló helyekre és saját kezűleg juttatják a támogatást a rászorulókhoz, példát mutatva ezzel mindenkinek aki követi őket, vagy majd a helyükbe akar lépni.

Noemi-indexkepek-8439

Téged pont ilyen erős, és magabiztos nőnek tartanak a legtöbben, ha jól sejtem, és amennyire az interneten keresztül meg lehet ezt ítélni, én is annak látlak. Te is így érzed általában?

Inkább azt mondanám, hogy tisztában vagyok magammal, az erősségeimmel és a gyengéimmel egyaránt, az erősségeimet igyekszem kamatoztatni, a gyengeségeimen pedig erősítek, ha úgy érzem kell, vagy nem veszek el olyan irányba, amerre nem vagyok hasznára se magamnak sem a társadalomnak. Az önismeret nagyon fontos, csak ez adhat önbizalmat és ez a kettő meghintve egy kis bátorsággal és alázattal, adja a sikert. Ezek közül az önismeretet a legnehezebb megszerezni, de a legfontosabb is, mivel itt kezdődik minden, viszont érte rengeteg bukással és zsákutcával kell fizetnünk. Azért vagyok erős mert sokáig voltam gyenge és elegem lett belőle, magamból, mivel a 0. lépés, hogy fel kell lázadnod magad ellen, utána jöhet a változás, ami önmagad megismerésével kezdődik. Örülök, ha Te és mások is látják ezt az erőt, és csak remélni tudom, hogy bármilyen módon inspirálni, segíteni tudom a gondolataimmal, kisugárzásommal az embereket, mert ez az egyik fő célom a fejlődéssel: megosztani azt.

Igen, mindig így érzem magam, akkor is ha elbukok valamiben, vagy inkább azt mondom, főleg akkor, a bukás és a példaképeim inspirálnak.

 

Mi az amiben a legnagyobb kihívást érzed az elkövetkező egy évben?

Tudom, hogy nagyon sokat kell még fejlődnöm, hogy a világversenyen is megálljam majd a helyem, viszont  nagyon lelkes vagyok és szívest örömest tanulok a szakértőktől, a budapesti csapattól, elődeimtől, és úgy érzem ők is hasonló lelkesedéssel vannak. A legnagyobb kihívást úgy gondolom a tánc fogja majd jelenteni, mivel nagyon béna vagyok ha koreográfiát kell elsajátítanom. Ha olyan mezőnybe kerülök, ami tele lesz komoly táncos múlttal rendelkező lányokkal, akkor “fel kell kötnöm majd a gatya szárát” és éjjel nappal gyakorolnom, emellett ha meg lesz szabva, hány kiló lehet majd a bőrönd (már pedig meg lesz) amit kiviszek, akkor abba a súlyba beleférni is előre látom, hogy nem lesz egyszerű(:P). Most ez a két dolog jutott hirtelen eszembe, viszont egészen biztos vagyok benne, hogy rengeteg váratlan helyzet és újdonság fog rám leselkedni, amit kihívás lesz a legjobb tudásom szerint kezelni.

11949383_1168021436558156_5523510975541400631_n

Bár még rengeteg kérdésem lenne, azt hiszem így is elég olvasnivalót adtunk a Habfürdő olvasóinak, így még egy utolsó kérdésem lenne. Jól tudom, hogyha valaki esetleg kíváncsi rád, akkor hamarosan lehet téged blogon is követni?

Igen, nem sokára útjára bocsátom a saját blogom, ahol igyekszem majd egy olyan oldalam megmutatni, amiről kevesen, vagyis inkább senki sem igazán tudott. Ez sem a tanulmányaimra, sem a hobbijaimra, sem a szépség világára sem a mindennapjaimra nem fog koncentrálni, itt a lélekből fakadó gondolataim, filozofikus történeteim kapnak majd főszerepet angol és magyar nyelven. Aki kíváncsi rám, és a mindennapjaimra, vagy a világversenyig vezető utamra azt szívesen várom a hivatalos oldalamon, illetve az Instagramomon, a blogot annak ajánlom, aki szereti az olyan írásokat, amelyek érzelmi mélységet és tanulságot adnak. Ezeket nem egy egyetemista, vagy egy szépségkirálynő írja, hanem lélek a léleknek.

 

Nagyon szépen köszönöm Noéminek, hogy időt szakított rám, és hogy őszintén válaszolt nekem!

Sok szerencsét kívánok Neki a felkészüléshez, és a jövő évi versenyhez, mert minden más, amire szükség van ahhoz, hogy ne csak itthon érjen el sikereket, megvan Benne! Első publikus írása, amelyet a BLOGJÁN  osztott meg, engem egészen lenyűgözött, és remélem, hogy még sok-sok írás követi!!!

14222079_1823764507854929_188809359661885771_n

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Weboldal (ha van):
Írd be a képen látható szöveget a mezőbe:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .